Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı, Sosyal Bilimler alanında eğitim gören ve depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen lisans, lisansüstü ve doktora öğrencileriyle dayanışma kapsamında:
- Sosyal Bilimler ve alt dallarında dersler ve seminerler düzenlemesi,
- Sosyal Bilimler ve alt dallarında kaynak paylaşımı,
- Sosyal Bilimler ve alt dallarında kariyer gelişimi desteği verilmesi,
- Doğrudan rehberlik (mentörlük) desteği verilmesi öngörülmektedir.
Düzenlenecek dersler ve seminerler öncellikle Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı’na katılan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine olmak üzere, kayıt sistemiyle katılımcılara açık olacaktır.
Kaynak paylaşımı özellikle araştırma yapan öğrencilere, sosyal bilimler ve alt dallarında akademik kaynakların (yayın, ders kaynakçası, …)
Kariyer gelişimi desteği kapsamında uzmanlık paylaşımı, yönlendirme, kariyer konulu seminerler düzenlenmesi yer almaktadır.
Doğrudan rehberlik (mentörlük) desteği bir araştırma gündemi geliştirmek, yeni araştırma yöntemleri keşfetmek, araştırma hibeleri için başvurmak, tez ve araştırma alanlarında uzmanlık ve danışmanlık vermek, akademik bir ağ oluşturmak, yurtiçi ve yurtdışındaki eğitim ve araştırma olanaklarını daha yakından tanımak vb. gibi somut akademik uygulamaları içerebilir. Danışanlar ayrıca uzun vadeli hedefleri desteklemek için uygun kısa vadeli hedefleri belirleme konusunda desteğe ihtiyaç duyduklarını hissedebilirler. Mentörlük desteği aşağıda belirtilen Davranış İlkeleri kapsamında gerçekleşecektir.
Mentörlük ilişkisi güvene ve karşılıklı saygıya dayalıdır.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı kapsamında gerçekleştirilecek mentörlük desteği dahil olmak üzere tüm eylemlerde herhangi bir temelde ayrımcılık, mobbing ve zorbalık kesinlikle yasaktır ve cinsel taciz başta olmak üzere tüm taciz türlerine karşı sıfır tolerans gösterilecek, bu tür davranışlarda bulunan kişiler vakit kaybetmeden Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı dışına çıkarılacaktır. Bu davranışların ve iddiaların kanun önünde suç teşkil ettiği durumlarda gereken hukuki süreçler başlatılacak ve takip edilecektir.
Doğrudan rehberlik (mentörlük) desteği, dayanışma ağına katılan ve mentörlük talebi olan öğrencileri kendi alanlarında uzman bir akademisyenle eşleştirerek, doğrudan mentörlük sağlamayı hedeflemektedir. Mentörlük süreci asgari olarak 12 ay süreyle planlanacaktır. Mentörlük talep eden öğrenciler mentörlük için gönüllü akademisyen ağı üzerinden kendi araştırma ve eğitim alanları ışığında öncelikli tercih yapabilecek, bu tercihler çerçevesinde mentör – danışan eşleştirmesi yapılmasına öncelik verilecektir.
Gönüllü rehberlik (mentörlük) desteği vermek isteyen akademisyenler ve araştırmacılar asgari olarak 12 aylık bir taahhüt altına girmeyi kabul etmiş sayılırlar.
Gönüllü rehberlik (mentörlük) desteği vermek isteyen akademisyenler ve araştırmacılar, bu rollerini üstlenmeden önce Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı’nın düzenleyeceği mentörlük eğitimlerini tamamlamayı, Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı’nın Davranış İlkeleri’ne mentörlük süresi boyunca ve sonrasında eksiksik uymayı taahhüt ederler.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı mentörlük desteği kapsamında gönüllü akademisyen ve araştırmacılardan bir yıl süresince ortalama 4 saatlik eğitim ve hazırlık ve ortalama 12 saat doğrudan mentörlük desteği beklenmektedir. Doğrudan mentörlük desteği kapsamında görüşmelerin zamanlaması, formatı ve sıklığı danışan ve mentör tarafından belirlenecektir, ancak beklenti toplantıların ayda bir kez çevrimiçi yapılmasıdır.
Doğrudan mentörlük desteğinden en iyi şekilde yararlanmak için, ilk görüşmeden önce danışan, kısa ve uzun vadeli kariyer hedeflerini ve mentörlük dayanışmasından beklentilerini düşünmelidir. Bu beklentiler yukarıda Prensipler bölümünde belirtilen somut akademik uygulamalardan birini de içerebilir.
- Öneri verme, geri bildirim verme ve alma dahil olmak üzere mentörlük ilişkisinin tüm yönleri, saygılı ve açık bir şekilde, farklılıklara dikkat edilerek ve her iki bireyin de hedefleri ve zaman taahhütleri akılda tutularak yürütülmelidir.
- Her iki taraf da mentörlük dönemi boyunca kendi rollerine ve sorumluluklarına aşina olmalı ve mentörlük ilişkisi için önceden hedefler, sınırlar ve stratejiler oluşturmalıdır.
- Mentörler, danışanların geçmişleri ve kültürlerindeki farklılıklar konusunda dikkatli olmalı ve danışanlarının ırk, cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, nöroçeşitlilik, engellilik ve/veya coğrafi geçmişle ilgili yönler dahil olmak üzere belirli zorluklarının farkında olmalıdır. Mentörler kendi uzmanlıkları dışında uzmanlık gerektiren durumlarda danışanları bu uzmanlara yönlendirmeyi taahhüt ederler.
- Hem mentör hem de danışan, aksi kararlaştırılmadıkça mentörlük oturumları sırasında tartışılan bilgileri gizli tutmayı kabul eder.
- Taraflardan herhangi biri diğer tarafın kendisi ve/veya başkaları için bir risk oluşturduğuna inanıyorsa gizliliğin ihlal edilmesi gerekebilir ancak bu açıklamanın diğer tarafa iletilmesi gerekecektir.
- Mentör ile danışan arasındaki ilişkinin, danışanın lisans, yüksek lisans, doktora dersi aldığı akademisyenlerin veya akademik süpervizörünün veya kurumsal yöneticisinin yerini alması amaçlanmamıştır ve bu ilişkinin yerine geçeceği şeklinde değerlendirilmemelidir.
- Bu program dahilinde mentörün birincil rolü, danışanın akademik süreçlerine ve kariyer gelişmesine yardımcı olmak için uzmanlığını ve deneyimlerini paylaşmak ve tavsiye ve rehberlik sunmaktır.
- Hem mentör hem de danışan, program süresince ve programın bitiminde anonim geri bildirim sağlama fırsatına sahip olacaktır.
- Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı ayrımcılık, taciz ve olumsuz deneyimlerin önlenmesi için ve olası anlaşmazlıkların çözümü için iki bağımsız denetçi tayin edecektir. Bu bağımsız denetçiler Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı kapsamında mentörlük programına doğrudan dahil olmayacak, tarafsız olarak bildirimleri değerlendireceklerdir.
- Danışan veya mentör, bu mentörlük dayanışmasının olumlu yürüdüğünü düşünmüyorsa, anlaşmazlığın çözümü çerçevesinde konuyu bağımsız denetçilerle tartışabilirler.
- Mentörlerin veya danışanların mentörlük ilişkisinin ilerleyişi veya yürütülmesi hakkında herhangi bir endişeleri varsa, Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı bağımsız denetçilerle iletişime geçmelidirler.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı içinde çalışan gönüllülerin ve destek alan öğrencilerin mentörlük ilişkisi ve akademik yardımlaşma amacı dışında uygunsuz şekilde mesajlaşması ve konuşmaları yasaktır. Bu tarz görüşmelerden dolayı rahatsızlık duyan kişilerin ivedilikle Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı görevlilerine ve özellikle bu türlü şikâyetleri değerlendirmek için atanmış bağımsız hakeme (ombuds) şikâyetlerini bildirmeleri önerilir.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı cinsel tacize uğradığını açıklayan veya bildiren kişilere şefkat ve özenle davranılmasını esas alır. Travma konusunda zamanında ve uygun şekilde bilgilendirilmiş desteğe erişimi kolaylaştırmak ve daha fazla sorun yaşamadan Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı’ndan destek almaya devam etmeleri için gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlamak için çalışır.
Cinsel taciz ya da suiistimal ifşasına ve/veya raporuna konu olan kişiler Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı dahilinde yapılacak çalışmalardan uzaklaştırılacak ve bu kişiler hakkında gerekli hukuki süreçlerin başlatılacaktır.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı tüm insanların cinsel tacize maruz kalabileceğini ancak toplum içindeki bazı grupların daha savunmasız ve risk altında olduğunun ve insanların cinsiyetinin, cinsiyet kimliğinin, cinsel yöneliminin, toplum içindeki konumunun, yeteneğinin, yaşının, sosyo-ekonomik durumunun, kültürünün, dininin vb. cinsel taciz riski durumunu etkileyebileceğinin farkındadır.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı’nın tüm üyeleri, kendi eylemlerinin sorumluluğunu almaya ve her zaman başkalarının haysiyetini, güvenliğini ve refahını desteklemeye özen göstererek saygı çerçevesinde hareket etmeye özen göstermelidir. Tanık oldukları herhangi bir cinsel taciz ve/veya suiistimal olayını hakem (ombuds) olarak atanmış kişilere bildirmeye ve güvenliklerini tehdit etmeyen durumlarda, bu tür olaylara müdahale etmeye teşvik edilirler.
Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı cinsel taciz ve suistimali ifşa etme ve bildirmenin önündeki engelleri azaltma konusunda kararlıdır. Cinsel taciz ve/veya suistimali yaşamış kişinin bildirimde bulunup bulunmama karar verme haklarına saygı duyar ve bildirimde bulunanların güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri alır.
Telif Hakkı © 2024 Sosyal Bilimler Dayanışma Ağı - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.